Laatste Nieuws

Laatste Nieuws

Op deze pagina vind je het laatste nieuws omtrent de financiën.

07-12-2022 - Wees niet bang om aan de bel te trekken

Dure boodschappen, hoge energieprijzen. Nu alles duurder wordt, hebben veel mensen geldstress en dat zien werkgevers ook. Omdat medewerkers met stress zich vaker ziek melden en minder productief zijn, is het belangrijk om deze mensen te hulp te schieten.

Je staat al in de min, rekeningen blijven zich opstapelen, je knoopt alle eindjes aan elkaar en tevergeefs heb je geprobeerd er zelf uit te komen. En dan wordt er ook nog loonbeslag gelegd. Uit onderzoek blijkt dat dit voor steeds meer werknemers aan de orde is. Ook onder de middeninkomens wordt het steeds lastiger om financieel rond te komen.

Hulp van een budgetcoach
Wees vooral niet bang om aan de bel te trekken bij je leidinggevende of werkgever en vraag om hulp. Door het te bespreken met je werkgever, kan erger worden voorkomen en een doorverwijzing worden gedaan naar de juiste hulp, zoals bijvoorbeeld een budgetcoach.
Een budgetcoach kan je helpen bij het inzichtelijk maken van je financiën en/of schulden, helpen bij het aanvragen van extra toeslagen en het maken van betalingsregelingen e.d.

Voor werknemers is het belangrijk dat ze minder stress ervaren en weer fluitend door het leven gaan; geen deurwaarder meer aan de deur, niet bang zijn als de bel gaat, je post weer open durven maken. Dus ook al is het niet prettig om er openlijk over te praten, trek aan de bel!



16-11-2022 - overzicht uitbetaling tegemoedkoming energieleveranciers


























25-10-2022 - Energie contract tussentijds stopzetten!


Vanaf 1 januari wordt het waarschijnlijk een stuk duurder om je energiecontract tussentijds op te zeggen, om over te stappen naar een goedkoper alternatief. De hoop is dat energiemaatschappijen hierdoor weer langere contracten aan durven te bieden. Maar hoeveel gaat opzeggen je dan kosten?


De Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) heeft onlangs nieuwe regels voorgesteld, die aan het begin van het nieuwe jaar in moeten gaan. Helemaal definitief zijn die regels nog niet, de komende weken kunnen belanghebbenden nog feedback daarop geven.


Duurder, maar meer zekerheid

Die nieuwe regels moeten het voor consumenten veel duurder maken om tussentijds te wisselen van energieleverancier. Klinkt als een waardeloze deal voor de consument, maar de regels moeten er juist voor zorgen dat energieleveranciers weer contracten voor langere tijd aan gaan bieden met een vaste prijs, in plaats van alleen maar variabele contracten, waarvan je nooit weet hoe hoog de prijs over een paar maanden is.


Nu durven de maatschappijen dat niet aan. Het gevaar is namelijk dat ze tegen hoge prijzen energie inkopen voor een consument voor een of meerdere jaren, terwijl die klant voor een appel en een ei van dat contract af kan, als de prijzen dalen en hij ergens anders een goedkoper contract kan afsluiten.

Dan blijft de maatschappij achter met veel te duur ingekochte energie, waar vervolgens geen afnemer voor is. Een flinke kostenpost dus. Ter illustratie: als je contract nog minder dan 1,5 jaar loopt, betaal je nu slechts een opzegboete van 50 euro. De schade voor de energieleverancier kan veel hoger zijn als de prijzen flink gaan dalen


Schade vergoeden

De opzegvergoeding gaat daarom flink op de schop. Simpel gezegd ga je, als de regel doorgezet wordt, de schade betalen die je energiemaatschappij lijdt doordat hij jou niet tegen de afgesproken prijs de energie kan leveren.


Opzeggen loont niet

Tussentijds opzeggen zal dan alleen nog maar lonen als je een nieuw contract kunt vinden dat goedkoper is dan het referentieproduct van je huidige aanbieder. In het voorbeeld hierboven zou dat dus een gastarief zijn dan lager ligt dan 1,20 euro. En dan nog moet je eerst een flinke smak geld betalen, om aan het eind van de rit iets goedkoper uit te zijn.

De andere kant van de medaille is dat meer zekerheid voor de energiemaatschappijen ertoe moet leiden dat die maatschappijen ook weer meer zekerheid aan klanten gaan bieden door contracten aan te bieden met een vaste prijs voor een of meerdere jaren.



21-10-2022 - Uitkeren van 2 keer €190 euro energie compensatie


Vattenfall

Vattenfall laat weten: "Ben je op 1 november klant van ons, dan ontvang je in november 190 euro. Ben je op 1 december ook klant, dan ontvang je half december nog eens 190 euro."

Het bedrijf meldt dat als klanten nog een openstaande rekening hebben, de korting dan daarmee wordt verrekend.

Dat doet het bedrijf niet met de reguliere termijnbedragen van november en december of een lopende betalingsregeling. Als je dus geen openstaande rekeningen hebt, krijg je de 2 keer 190 euro gewoon overgemaakt.


Essent

Verrekenen met het termijnbedrag doet Essent wel. "We verrekenen 190 euro met je termijnbedrag en andere bedragen die nog open staan. We verwachten dat je dit vanaf 15 november en 15 december kunt zien in Mijn Essent en onze app. Je ziet de tegemoetkoming van 190 euro terug onder 'Facturen en Betalen'."

Essent: "Ben je op 1 november klant bij ons, dan krijg je 190 euro in november. Ben je op 1 december klant bij ons, dan krijg je 190 euro in december."


Eneco

Eneco weet nog niet precies hoe het de 190 euro in beide maanden gaat uitkeren. "Op dit moment werken we uit hoe deze vergoeding precies uitgekeerd gaat worden. Zodra dit bekend is informeren we je hierover. Je kunt erop rekenen dat de volledige korting in 2022 al aan je uitgekeerd wordt.


Greenchoice

Bij Greenchoice woorden van gelijke strekking. Nog geen precieze duidelijkheid hoe en op wat voor manier het geld precies richting de huishoudens komt.

Greenchoice: "In november en december dit jaar ontvangen kleinverbruikers via ons een tijdelijke tegemoetkoming van 190 euro per maand als korting op de energierekening. Wij informeren voor 1 november onze klanten over wat dit gaat betekenen voor hun termijnbedrag."

Meerdere kleine aanbieders laten weten nog niet precies te weten hoe en wanneer het geld richting de klanten gaat. Eén partij kan al zeggen dat november in ieder geval te vroeg komt.


HEM

Dat gaat om de maatschappij HEM. Het bedrijf laat weten: "De novemberdeadline haalt HEM niet, omdat de overheid lang op zich heeft laten wachten. Meerdere energiemaatschappijen hebben vertraging opgelopen met het verwerken van deze compensatieregeling in hun facturatieprocessen. Dit geldt ook voor HEM."

HEM kiest ervoor om in december in één keer 380 euro over te maken naar de klant. En dus niet nog uit te stellen tot januari.


Staat uw energieleverancier hier niet tussen? of heeft u hulp nodig?

mail dan naar: HELP@mir-mar.nl